Chlorella SP vyšla z výzkumů jako nejkvalitnější kmen sladkovodní řasy!

Z hlediska obsahu cizorodých látek jsou pěstované mikrořasy lepší než suchozemské rostliny, protože neobsahují žádná rezidua z půdy, a také proto, že jejich kultivace se dá v řízené akvakultuře daleko lépe kontrolovat. Chlorella SP je speciálně upravený kmen chlorelly, který se pěstuje v Třeboni. Třeboňská technologie se výrazně liší od pěstování v míchaných náhonech nebo hlubokých nádržích (Čína, Thajsko) či od heterotrofní fermentace (Japonsko), kde není možné dosáhnout takového obsahu bioaktivních látek a kvality biomasy. Biomasa se pak používá především pro potravinářské a krmivářské účely.
  • Pěstování
    Běžná chlorella se pěstuje v kruhových nebo oválných bazénech za stálého promíchávání a přidávání oxidu uhličitého. Chlorella SP využívá unikátní technologie pěstování na nakloněných plošinách v Mikrobiologickém ústavu v Třeboni.

  • Čištění
    Poté, co řasa dostatečně naroste, se biomasa sklidí a nastupuje další, pro kvalitu finálního produktu důležitá  fáze - čištění a zahuštění této suspenze. Kvalitní výrobci využívají proplachování čistou vodou a následné odstřeďování. Je známé i užití  chemických postupů, ale ty kvalitu řasy negativně ovlivňují. Chlorella SP se čistí výhradně proplachem čistou vodou.

  • Dezintegrace
    Pojem dezintegrace je na první pohled užíván mezi výrobci i prodejci skoro jako jakési zaklínadlo. Jde však vskutku o stěžejní moment, který určuje míru využitelnosti řasy pro člověka. Správnou dezintegrací se narušuje pevný obal buňky tak, aby zůstal zachován její vnitřní cenný obsah a přitom se k němu lidský organizmus působením trávících šťáv dostal a mohl ho využít. Dezintegrací se snižuje i abrazivnost tohoto obalu na cestě naší trávící a vylučovací soustavou. Během posledních 50-let byly vyzkoušeny a používány různé metody dezintegrace buněčných stěn chlorelly. U metod chemických anebo za působení tlaku a tepla dochází buď k nedostatečnému narušení stěn nebo naopak k jejich totální destrukci a tedy vylití obsahu, a jednak k poškození samotného obsahu. I takto upravená řasa se na trhu objevuje.
    Za současný vrchol v dezintegračních technologiích se považuje dezintegrace pomocí zařízení Dyno Mill. Pro zajímavost - toto zařízení díky kvalitní dezintegraci plně otevřelo pro chlorellu trh v USA v 70. letech minulého století. Používání nedezintegrované, resp. nekvalitně dezintegrované řasy tam není povoleno.

    Vlastní dezintegrační technologii používají akademičtí pracovníci v Třeboni.
    Tato technologie dosahuje dokonce údajně srovnatelné využitelnosti jako Dyno Mill, což je výsledek skutečně úctyhodný a dá se říci, že pracoviště v Třeboni tímto krokem stojí skutečně kvalitou dezintegrace vedle takových gigantů, jakými je například VEDAN.

  • Sušení
    Poslední fází úpravy chlorelly je sušení dezintegrované masy v rozprašovací sušárně. I  zde je potřeba použít vhodnou technologii, aby nedošlo k snížení kvality obsažených látek, například nadměrným působením tepla. Sušení proto musí být velice rychlé a přitom co nejméně drastické.

Produkty, které obsahují správně dezintegrovanou chlorellu, lze zakoupit na www.QEPARTNER.cz