Chlorella vyšla z výzkumů jako nejkvalitnější kmen sladkovodní řasy!

Z hlediska obsahu cizorodých látek jsou pěstované mikrořasy lepší než suchozemské rostliny, protože neobsahují žádná rezidua z půdy, a také proto, že jejich kultivace se dá v řízené akvakultuře daleko lépe kontrolovat. Biomasa se pak používá především pro potravinářské a krmivářské účely.
  • Pěstování
    Běžná chlorella se pěstuje v kruhových nebo oválných bazénech za stálého promíchávání a přidávání oxidu uhličitého nebo pomocí unikátní technologie pěstování na nakloněných plošinácch.

  • Čištění
    Poté, co řasa dostatečně naroste, se biomasa sklidí a nastupuje další, pro kvalitu finálního produktu důležitá  fáze - čištění a zahuštění této suspenze. Kvalitní výrobci využívají proplachování čistou vodou a následné odstřeďování. Je známé i užití  chemických postupů, ale ty kvalitu řasy negativně ovlivňují

  • Dezintegrace
    Pojem dezintegrace je na první pohled užíván mezi výrobci i prodejci skoro jako jakési zaklínadlo. Jde však vskutku o stěžejní moment, který určuje míru využitelnosti řasy pro člověka. Správnou dezintegrací se narušuje pevný obal buňky tak, aby zůstal zachován její vnitřní cenný obsah a přitom se k němu lidský organizmus působením trávících šťáv dostal a mohl ho využít. Dezintegrací se snižuje i abrazivnost tohoto obalu na cestě naší trávící a vylučovací soustavou. Během posledních 50-let byly vyzkoušeny a používány různé metody dezintegrace buněčných stěn chlorelly. U metod chemických anebo za působení tlaku a tepla dochází buď k nedostatečnému narušení stěn nebo naopak k jejich totální destrukci a tedy vylití obsahu, a jednak k poškození samotného obsahu. I takto upravená řasa se na trhu objevuje.
    Za současný vrchol v dezintegračních technologiích se považuje dezintegrace pomocí zařízení Dyno Mill. Pro zajímavost - toto zařízení díky kvalitní dezintegraci plně otevřelo pro chlorellu trh v USA v 70. letech minulého století. Používání nedezintegrované, resp. nekvalitně dezintegrované řasy tam není povoleno.

  • Sušení
    Poslední fází úpravy chlorelly je sušení dezintegrované masy v rozprašovací sušárně. I  zde je potřeba použít vhodnou technologii, aby nedošlo k snížení kvality obsažených látek, například nadměrným působením tepla. Sušení proto musí být velice rychlé a přitom co nejméně drastické.

Produkty, které obsahují správně dezintegrovanou chlorellu, lze zakoupit na www.QEPARTNER.cz

Výzkum ve vesmíru

V březnu 1978 byla chlorella vynesena na oběžnou dráhu Země v kosmické lodi Sojuz 28. Samotný výzkum proběhl na palubě orbitální stanice Saljut 6 a na starosti ho měl český kosmonaut Vladimír Remek. Chlorella je bohatá na živiny a proto je potenciální vesmírnou potravinou. Navíc při svém růstu spotřebovává oxid uhličitý a uvolňuje kyslík, což je velmi zajímavý námět nejen pro vesmírné cestování.

O českém úspěchu se zmiňuje na svých stránkách přímo americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku NASA na stránce 13, článek A79-11223

Už dvacet minut po příletu zahájil Remek experiment Chlorella-1, kdy se srovnával růst řas v beztížném stavu simultánně s jejich růstem na Zemi. Poté oba kosmonauti zakonzervovali loď a uložili se ke spánku. Video k tomuto téma najdete uprostřed článku České televize.