Účinky Chlorella SP

Sladkovodní řasa Chlorella SP obsahuje Chlorella růstový faktor (CGF). Je bohatým zdrojem chlorofylu (zeleného fotosyntetického barviva), jenž má vliv na posílení imunity a působí pozitivně na regeneraci buněk.

Chlorella SP je sladkovodní zelená řasa obsahující vitaminy, minerální látky, chloreofyl, mastné kyseliny, vlákninu, všech osm esenciálních aminokyselin nezbytných pro život a specifický Chlorella růstový faktor (CGF). CGF je vodným výluhem řasy Chlorella. Je významný pro své probiotické účinky, které ovlivňují regeneraci střevní mikroflóry, byla-li narušena například při užívání antibiotik. CGF pozitivně ovlivňuje růst lactobacilů, které osidlují zažívací trakt. Má také detoxikační účinky.

Bohatá na vitamíny a minerály
Řasa Chlorella SP je také významným zdrojem vitaminu C, který zvyšuje účinnost příjmu anorganického železa, je důležitý pro využívání vitamínů B komplexu - folacinu a vitamin B12, brání tvorbě nitrosaminů (vznikají z nitrátů a nitridů v potravinách a pitné vodě, mohou vyvolávat rakovinu jícnu a žaludku). Typy rakoviny, proti nimž může vitamin C chránit, je rakovina plic, úst, hrdla, jícnu, žaludku, cervixu a tračníku (tlustého sttřeva). Uplatňuje se také jako antioxidační činidlo, zpomaluje škodlivé účinky volných radikálů, chrání i jiné vitaminy, polynenasycené mastné kyseliny, cholesterol LDL (Low Density Lipoproteins) a enzymy před poškozením volnými radikály. V těle je také důležitý pro činnost imunity a metabolismu vápníku. Chlorella obsahuje také vitamín E (tokoferol). je znám jako antioxidační činidlo, tzn. chrání buňky proti volným radikálům tím, že chrání polynenasycené mastné kyseliny i buněčné membrány proti oxidaci volnými radikály (peroxidace lipidů),pomáhá předcházet arterioskleróze (zesílení stěn arterii vzhledem k nánosům tuků a minerálů). Působí pozitivně na růst tkání a podporuje hojení ran.

Pokud porovnáme hodnoty vitamínů skupiny B, kyseliny listové a biotinu, tak se obsahem dokáže Chlorella vyrovnat kvasinkám a játrům. V případě vitaminu B3 (kyselina nikotinová) tyto zdroje řasa výrazně převyšje.

8 aminokyselin
Chlorella je nikátní tím, že obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin. Při porovnání obsahu aminokyselin v řase Chlorella a zdrojích jako jsou hovězí maso, sojové boby a kvasnice je patrné, že největší množství aminokyseln je obsaženo právě v řase Chlorella.

Zdroj chlorofylu
Chlorella obsahuje chlorofyl. Molekula chlorofylu je velmi podobná molekule hemoglobinu v krvi. Obsah chlorofylu významně přispívá např. ke stimulaci tvorby červených krvinek (erytrocytů).

Vědci z Liverpoolské Univerzity provedli několik studií na laboratorních zvířatech. V jedné z těchto studií dostávali anemičtí králíci odlišnou dávku chlorofylu (rafinovaný nebo čerstvý). Králíci byly schopni přeměnit chlorofyl na hemoglobin a tím zabránit anemii. Ačkoli k reakci došlo u obou typů chlorofylu, procento přeměny bylo vyšší v případě, kdy byl použit čerstvý chlorofyl. Chlorofyl se také užíval k zamezení fekálních, urinálních a tělesných zápachů přestárlých pacientů a pro urychlení léčby ran.

Čistí od těžkých kovů
Buněčné stěny řasy Chlorella na sebe nevratně váží toxické látky, které potom z organismu odcházejí přirozenou cestou (stolicí).

Nahradí antibiotika
Díky látce chlorelin je schopna chlorella působit antibakteriálně. Na rozdíl od chemických antibiotik působí chlorelin pouze proti patogenním organismům bez poškození trávící mikroflory.